top of page

duizend

duurzame doeners

Home

Het is nu of nooit

Het is nu of nooit. Voor de bewoners van de aarde, voor de mensheid, de planten en dieren. Want als we de aarde leefbaar willen houden, moet er iets veranderen. In ons gedrag en onze manier van leven.

 

Verandering begint bij de basis. Bij consument en producent, werknemer en ondernemer, huiseigenaar en huurder. Bij jou. Want als de vraag er is, produceren bedrijven duurzame goederen, beleggen banken in duurzame fondsen en leveren energiemaatschappijen duurzame stroom.

 

Alleen zo helpen we de klimaatverandering te stoppen en houden we de aarde leefbaarder voor volgende generaties. Daarom startte 
BBK/Door Vriendschap Sterker (hét communicatiebureau voor een betere wereld) haar project ‘Duizend Duurzame Doeners’. 

 

Voor dit project zoeken we mensen die duurzamer zijn gaan leven en die hier drie vragen over willen beantwoorden. Deze content gebruiken we op de website en social media van Duizend Duurzame Doeners (de site is nog in ontwikkeling). We zoeken mensen die hun levensstijl veranderd hebben en zo hun footprint verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan minder vliegen of vegetarisch eten.

Doe mee, word ook een duurzame doener!

Deel je verhaal.

Mirja
duurzame doeners5.png

Joanneke #3

duurzame doeners10.png
duurzame doeners3.png

Djaja #5

De laatste jaren ben ik me steeds bewuster geworden van de vernietigende systemen die we met z’n allen gecreëerd hebben en in stand houden.
Zoals de vlees-, de voeding- en de kledingindustrie, ons waterverbruik en de plastic soep. Op zoveel plekken wordt er geproduceerd zonder aandacht voor

Véronique #8

Ik ben bewuster gaan leven omdat ik het als mijn verantwoordelijkheid (en die van mijn generatie) zie om zorgvuldiger, gezonder en duurzamer te leven dan de generaties voor mij. Wij hebben het zo veel beter en er is zo veel meer bekend over wat er aan de hand is.

Mijn ouders hebben mij veel liefde voor de natuur meegegeven. Wekelijks gingen we naar de Heemtuin - een soort educatief plantsoen - waar zij elke plant en beestje wisten te benoemen. Ik raakte enorm gefrustreerd als als er een blikje of plastic flesje in de natuur te vinden was

Joanneke
duurzame doeners9.png

Isa #6

Nadat ik veel heb gezien en gelezen over de vleesindustrie en de enorme negatieve impact op het milieu besloot ik dat ik mijn footprint wilde verkleinen door 3 dagen per week geen vlees meer te eten. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk voedsel te kopen dat verpakt is in plastic.

duurzame doeners11.png

Wouter #9

Ik ben na de geboorte van mijn dochters bewuster geworden en me gaan verdiepen in de huidige toestand van het milieu. Dat heeft mijn ogen geopend en mijn denken en doen drastisch veranderd. We moeten bewuster omgaan met eigenlijk alles willen we nog iets over laten voor de generaties na ons.

duurzame doeners7.png

Mascha #7

Ik eet de afgelopen 2 jaar minder vlees omdat ik weet hoe slecht vlees eten is voor het milieu. Wel merk ik dat ik makkelijk weer in oude eetpatronen verval. Daarom lassen we een paar keer per jaar een weekje zonder vlees in. En kopen we sowieso altijd biologisch vlees en verantwoorde vis.

Bent u een van de 

Wouter

duurzame doeners?

duurzame doeners.png

Mirja #1

Ik leefde altijd al vrij bewust maar sinds ik moeder ben geworden ben ik me extra bewust van het feit dat deze planeet nog veel langer mee moet om ook voor onze kinderen nog leefbaar te zijn. Daardoor ben ik (nog) bewuster gaan leven. Zo eet ik nog maar 2 keer per week vlees en scheid ik naast GFT-afval nu ook het plastic dat ik gebruik en koop ik minder kleding en schoenen.

duurzame doeners6.png

Lisanne #4

Door de jaren heen ben ik me bewuster geworden van de impact van mijn gedrag op het milieu. Hoe schadelijk vliegen is bijvoorbeeld. Of de vele grondstoffen die de kledingindustrie verbruikt voor het produceren van die nieuwe spijkerbroek. Ik besef nu dat ik daar als consument invloed op kan hebben en probeer daar bewustere keuzes in te maken.

duurzame doeners8.png

Tessa #10

Als kind was ik al erg gebrand op eerlijkheid. Ik groeide op in Hong Kong en weet dat ik al vrij vroeg in contact kwam met het begrip luchtvervuiling. Mijn moeder leefde bewust, wij aten gezond, mijn broer was als eerste en lang als enige vegetariër. Ik kwam dus al vroeg in contact met alternatieve leefwijzen.

duurzame doenerss4.png
duurzame doeners12.png
duurzame doeners2.png
Lisanne

Bart #12

Jeanne #16

Yvette #2

Door berichten in de krant en sociale media ben ik mij bewust geworden dat de aarde kwetsbaar is. We zijn deel van de natuur, maar gaan er wel nonchalant mee om. Het keerpunt was de geboorte van mijn kleindochter. Ook voor haar en haar hele generatie wil ik schone lucht.

In de jaren 70 hadden we in Nederland een oliecrises, om de tekorten niet hoger op te laten lopen werden er autoloze zondagen in het leven geroepen. Opeens werd duidelijk dat de oliekraan ook dicht kon gaan. We konden rolschaatsen op de autoweg!

Als kind van ouders die jarenlang in Zuid-Afrika hebben gewoond, was de Ubuntu-filosofie verweven in mijn opvoeding. Belangrijkste uitgangspunten daarvan zijn dat organische verbondenheid, principiële gelijkwaardigheid en geleefde solidariteit in essentie onmisbaar zijn voor onze aarde.

Bart
duurzame doeners4.png

Ik ben opgevoed met de gedachte dat je moet zorgen voor de wereld en de mensen om je heen.

Jens #11

duurzame doenerss2.2.png

Lavinia #18

Ik groeide op in een bewust gezin. Denk aan de Vrije School, biologisch eten en bewust met energie en vakanties omgaan. Van daaruit ben ik me verder gaan ontwikkelen. Via Greenpeace en daarna via mijn studie Milieu- en Maatschappijwetenschappen.

duurzame doenerss.png

Peter #17

Voor mij was het rapport ‘Grenzen aan de Groei’ van de Club van Rome uit 1972 het keerpunt om bewuster te gaan leven. Ik was 16 jaar en nam resoluut het besluit geen auto te gaan rijden en geen rijbewijs te halen om bij te dragen aan een beter milieu. Een keuze waarvan ik nog regelmatig de nadelen ondervind, maar die ik wel volhou.

duurzame doenerss3.png

Rindert #19

In 2005 was ik hoofdredacteur bij Coolpolitics. We brachten politici en artiesten met elkaar in debat en organiseerden Lowlands University, colleges van hoogleraren op festivals. Mijn taak om  interessante sprekers te strikken. 

duurzame doeners4.png

Ik ben opgevoed met de gedachte dat je moet zorgen voor de wereld en de mensen om je heen.

Jens #11

duurzame doeners14.png

Sigrid #13

Ik denk dat ik vooral door mijn opvoeding bewust leef. Ik vind het daardoor ook moeilijk voor te stellen als iemand niet bewust is van de impact van zijn of haar gedrag op de wereld. Mooi dat het nu een trend is en steeds meer mensen bewuster leven!

duurzame doeners15.png
duurzame doeners-m.png

Michiel #15

Herman #14

Hoewel ik altijd in een stad heb gewoond,  houd ik erg van de natuur. De vervuiling van horizon en milieu hebben me van jongs af aan tegengestaan. Al in de jaren 70 was het duidelijk dat de levensstijl die we in de welvaartsperiode na de oorlog hebben ontwikkeld niet houdbaar is. Dat we niet onbeperkt door kunnen gaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, massale landbouw en veeteelt en met industriële concentratie.

Een duurzame levensstijl is niet iets wat ik van huis uit meegekregen heb. Niet verbazingwekkend, want toen ik opgroeide –  in de jaren ’90 – waren alleen geitenwollensokkentypes bezig met carbon footprint en zero emission.

duurzame doeners20.png

Emma #20

Met trots kan ik vertellen dat ik al 2 jaar geen nieuwe kledingstukken (m.u.v. onderbroeken, panty’s, sokken en zwemkleding) heb gekocht.

Contact
bottom of page